Despre tarifele zilnice Airbnb2019-02-18T10:39:12+00:00

Ghid Airbnb: Cum de a câștiga 4800 leu pe lună din închiriere?

Un ghid pas-cu-pas despre cum să administrezi o afacere profitabilă pe Airbnb.

Despre tarifele zilnice Airbnb

Extras din carte | Stan Nennov, autor

Cel mai important lucru de avut în minte este că prețul pe noapte nu este unul fix. Nu trebuie să ne spunem că “Proprietatea mea costă fix 100 de Euro pe noapte” și să încheiem orice discuție. Este important să fim eficienți și să beneficiem la maxim de ea. Deci, prețul trebuie să fie dinamic – să se schimbe în funcție de cerere și ofertă într-o anumită perioada de timp.

Prețul dinamic nu trebuie confundat cu opțiunea de „Preț Inteligent” de pe Airbnb. Cu această opțiune putem determina prețul pe noapte minim și cel maxim. De exemplu, putem seta o gamă de prețuri între 80 și 160 de euro pe noapte. Apoi Airbnb optimizează prețul în funcție de cerere, presupunând că  vrea sa închirieze în interesul nostru. În realitate „Prețul Inteligent” folosește tariful minim pe noapte, iar asta nu este în avantajul nostru. Pentru Airbnb cel mai important este să facă tranzacții multe și cât mai rapide între oaspeți și gazde. Dintre un comision sigur de 17% dintr-o sumă de 80 de euro (adică 13,60 euro) și un comision nesigur de 17% din 100 de euro (adică 17 euro), ei preferă comisionul sigur, deși acesta e mai mic. Pentru ei această mică diferență nu constituie o problemă, deoarece au mii și mii de proprietăți în întreagă lume care le aduc venituri. Însă pentru noi, această diferență de 20 de euro poate conta foarte mult, mai ales pe termen lung.

Algoritmul meu semi-automat este mult mai profitabil pentru noi (citește mai multe detalii mai jos). Opțiunea de „Preț Inteligent” de pe Airbnb trebuie dezactivată. Al doilea lucru ce trebuie avut în minte când e vorba de prețuri, este că e nevoie de timp pentru ca proprietatea să fie bine cotată pe site și să obțină rezervări în mod constant. În funcție de locație, de tipul de apartament dar și de puțin noroc, asta poate dura între 3 și 8 luni, sau chiar un an.

Este bine să începem cu prețuri mai mici pentru a putea concura cu alte proprietăți la fel de bune ca a noastră, dar care au deja multe review-uri de 5 stele. Dacă listăm apartamentul la același preț, oaspeții nu își vor asuma riscul de a sta într-o proprietate nouă, cu o gazdă nouă și fără nici un review. Oaspeții vor alege pur și simplu varianta sigură – o proprietate la același preț, dar cu multe review-uri pozitive. Deci apartamentul nostru nu va avea rezultate bune. De aceea la început este bine să avem un preț mai mic decât competiția, pentru a-i motiva pe oaspeți să ne aleagă.

La început vom închiria la un preț mai mic pentru a aduna review-uri pozitive și a crește în rating pe site. În acest fel, atunci când oaspeții vor căuta un apartament în orașul nostru, vom apărea din ce în ce mai sus în rezultatele căutării. Dacă totul decurge bine, în timp vom urca în top în orașul nostru sau chiar în regiune, iar locația noastră va fi rezervată cu săptămâni înainte.

Spre asta tindem și asta vom obține urmând pașii din această carte.

Cum funcționează tarifele pe Airbnb?

Sunt mai multe elemente de care trebuie ținut cont:

  • Tariful pe noapte (definit de noi)
  • Taxa de curățenie (definită de noi)
  • Comisionul Airbnb (site-ul ne taxează)
  • Comisionul oaspetelui (Airbnb taxează oaspetele)
  • Avansul dat de oaspete

(Numărul de nopți x Prețul pe noapte) + Taxa de curățenie = Prețul închirierii.

Din acest preț, Airbnb taxează un comision procentual pentru oaspete, si un alt comission procentual de la gazdă.

Airbnb taxează oaspetele cu un comision de 17% și pe noi (gazda) cu 3%. Din asta rezultă un comision total de 20%, ceea ce este foarte profitabil pentru ei.