Airbnb Kézikönyv2019-11-04T16:58:28+02:00

Airbnb Kézikönyv: Hogyan keress havi 320100 Ft-ot bérbeadásból?

Egy könyvecske, ami elmondja, hogyan használhatjuk az Airbnb-t bérleti díjból származó jövedelem megszerzésére, és hogyan legyen biztonságban az ingatlanba tett befektetésünk.

A könyv szerzőjéről és a könyv történetéről

Stanimir Nenov. 2014 elején regisztráltam az Airbnb-re utazás céljából, 2015 elején már felraktam az első ingatlanomat az Airbnb-re. Azonnal sokkal több pénzt kezdtem keresni mint a hosszú távú bérbeadásból. Röviddel ezután felraktam egy másik ingatlanomat. Ezután vettem egy harmadik ingatlant – kifejezetten az Airbnb-re. Egy évvel később vettem egy negyedik ingatlant – ismét csak erre a célra.

Nem volt lehetőségem az Airbnb-vel foglalkozni, mert vállalkozásom és családom van. Ezért egy vagyonkezelő rendszert hoztam létre, hogy ne nekem legyen gondom vele. 2015-ben üzleti alkalomból egy évet San Franciscóban töltöttem. Közben az ingatlanjaim továbbra is pénzt kerestek nekem. Az ott tartózkodásom során hosszú távra béreltem egy lakást, amelyet rövid távú bérlésre adtam ki az Airbnb-nél. Tehát a rendszerem ott is működött – jó plusz pénzt kerestem, így megengedhettem magamnak, hogy a legjobb helyen éljek az USA legdrágább városában.

2017 elejére már sokat tanultam az Airbnb-ről – mindent megismertem a rendszerben, és egy kidolgozott rendszerrel rendelkeztem az ingatlanjaim kezelésére.

Ugyanabban a szakaszban volt a jövőbeli üzleti partnerem is, Mila Grigorova. Úgy döntöttünk, hogy egyesítjük az erőforrásainkat, és létrehoztunk egy Airbnb-ben ingatlant kezelő társaságot. Létrehoztuk az Instahost céget. Hevesen indultunk – nem győztünk az új ügyfelekkel. A cég Szófiában és Bulgária még három nagyvárosában tartott fenn ingatlanokat. Az Instahost-nál úgy döntöttünk, hogy a legerősebb apartmanjainkra koncentrálunk, és az üzlet többi részét felszámoljuk. De ez egy másik téma.

Mindezen évek során sokat tanultam az Airbnb-ről. A hibáimból mások hibáiból, valamint többnyire tapasztalatból tanultam. Amióta az Instahost népszerűvé tett engem, mind az ismerősök, mind az idegenek elkezdtek mindenfélét kérdezgetni az Airbnb-témában. Én meg válaszoltam nekik. Most eljött az a pillanat, amikor úgy döntöttem, hogy egy könyvecskében gyűjtöm össze a válaszokat. Remélem, hogy ezzel hasznos leszek.

Sztanimir 30 éves, apa és férj. Ő a “pravatami.bg – dekódolt törvények” alapítója – ez egy nonprofit projekt, amelynek célja, hogy hasznos és gyakorlati jogi információkat nyújtson megérthető nyelven. Az Advokatami.bg alapítója – ami olyan cég, amely magas színvonalú jogi szolgáltatásokat nyújt nagyszerű ügyfélszolgálattal. Bulgária köztársasági elnöke „John Atanasov” c. oklevéllel tüntette ki Sztanimirt munkájáért, aki elhelyezést nyert a “40 under 40” rangsorban is. A vállalkozásán kívül Sztanimir amerikai állami vállalatokba fektet be és egy kis családi befektetési alapot is vezet.

Tartalom

A könyv arról szól, hogyan lehet az Airbnb-t használni arra, hogy magas havi jövedelmet szerezhessünk anélkül, hogy dolgoznunk kelljen érte. Hogyan fektessünk be ingatlanokba úgy, hogy ez a rövid távú bérleti díjakból nyereséget eredményezzen? Hogy van az, hogy a hosszú távú bérleti díj alternatívához képest ez többszörösen nyereségesebb? A könyv A-tól Z-ig minden szükséges információt biztosít ahhoz, hogy elérhető legyen az említett nyereség. Honnan tudhatjuk meg, mikor érdemes vásárolni? Hol és milyen lakást vásároljunk, hogyan rendezzük be? Hogyan tudjuk az ingatlanunkat sikeresen közzétenni az Airbnb-ben és milyen árpolitikát szabhatunk? Hogyan takaríthatunk meg pénzt a banki díjakból és a pénzátutalásokból, amikor az Airbnb-től pénzt kapunk? Hogyan legyen legális a tevékenységünk? Hogyan szervezzük meg az ingatlan menedzsmentjét: a vendégek elszállásolását és önelszállásolását, a kommunikációt, a takarítást. Milyen vendégek utaznak az Airbnb rendszerén belül, és megéri-e Superhostnak lenni? Hogyan bánjunk a szomszédokkal? Mit kaphatunk a Google Térképtől és a Booking.com-tól? A könyv teljesen gyakorlat-orientált, hogy maximalisan hasznos legyen az Airbnb jelenlegi és a jövőbeli házigazdái vagy az ingatlanok után érdeklődő emberek számára.

Tartalom

A szerző előszava 8
Bevezetés 10
Miről is van szó ebben a könyvecskében? 10
Kinek szól? 12
Hogyan kell olvasni és alkalmazni? 12
Definiciók 12
Az Airbnb-n lévő ingatlan előnyei és hátrányai 13
Siker mutatók (metrikák) 15
Pénzügyi táblázat és kalkulátor 19
Összehasonlítási alap 22
Alternatíva szűk értelemben 22
Alternatíva széles értelemben 23
Ingatlan megvásárlása Airbnb-be való befektetés céljából 27
Az ingatlanvásárlási árakról 33
Mi a megfelelő lakás? 33
Az elhelyezkedés 37
Megfelelő városok 38
A lakás berendezése 41
A főbb dolgok 41
Teljes lista (ellenőrzőlista), mi is legyen az ingatlanban 42
Az ingatlan Airbnb-ben való hirdetése (listázása) 44
Személyes profil létrehozása 44
Az ingatlan kihirdetése (listázása) 46
Foglalási feltételek 54
Foglalási irányelvek (Policies) 55
Foglalások és elszállásolási feltételek (аvailability) 58
Árak 59
Hogyan alakítja az árakat az Airbnb? 61
Árképzés 63
Különleges ajánlatok (Special Offers) 64
Kedvezmények 64
Árfrissítés 64
Következtetésül az árakról 67
Bevételek kifizetése 67
Szabályok (Payout Routing Rules) 68
Paysera 69
Revolut 69
Bank 71
PayPal 72
Adók 73
Az Airbnb vendégei 75
Milyen emberek használják Airbnb-t? 76
A vendégek értékelései, véleménye 77
Vendégfogadás 77
Önelszállásolás 79
Vendégek személyes fogadása 82
Takarítás, mosás, takarítók 86
Milyen lehetőségek vannak a takarításban 86
Saját rendszer 88
A vendégszobák takarításának rendje és elvei 92
Az dolgok javítása és vészhelyzetek kezelése 102
Ágynemű és egyebek vásárlása 103
Kommunikáció 104
Automatizálás 104
Ajánlási sablonok és utasítások a vendégek számára 108
Vélemények 114
További sablonok 115
Hogyan szerezzünk online kommunikátort? 115
Foglalások módosítása vagy törlése 120
Károk, biztonság, lopások 121
A főbb dolgok 121
Hol legyünk óvatosak a kártérítési igényekkel? 123
Miért kérhetünk még további kártérítést? 123
Hogyan tehetünk kárbejelentést? 124
A vendégpénz visszatérítése (kompenzáció) 125
Társházigazdák és segítők 125
Superhost 127
Kapcsolattartás az Airbnb-vel 128
Problémák a szomszédokkal 131
Jogi oldal és a törvényesség
Google Maps 139
Booking.com – megéri? 140
Összefoglaló 143
Köszönöm 147
Támogatási erőforrások listája 148

Kivonatok a könyvből

Az Airbnb-ben lévő ingatlan előnyei és hátrányai

Az Airbnb-ben forgalmazott ingatlan előnyeinek és hátrányainak gyors áttekintése.

Előnyök:

  • Több pénz. A rövid távú bérleti díjból származó bevételek jövedelmezőbbek, mint a hosszú távú bérleti díjak. Ez azokban az esetekben igaz, amelyekre ebben a könyvben figyelmet fordítok. Ha alkalmazásra kerülnek az itt vázolt elvek, az Airbnb-ben keresett siker garantált.
  • Pénzáramlás. Az Airbnb a vendég elszállásolása után 24 órán belül ki is fizeti a bevételeket. Ez azt jelenti, hogy havonta legalább néhányszor szerzünk bevételt a hosszú távú bérlő esetében havi egyszerihez képest.
  • Az ingatlan lassabban és kevésbé használódik el. Amikor például John és Martha Budapestre Írországból látogatnak el, ők kint akarnak lenni, várost és országot nézni. A lakásunkban csak zuhanyozni és aludni járnak vissza. A legtöbb esetben ez jellemző az Airbnb vendégekre. Ez azt jelenti, hogy az ingatlant nem olyan intenzíven használják, mint a hosszú távú bérlők. Ha László és Nikolett Szombathely, Eger hosszú távra bérelték volna és élnének az ingatlanban, akkor 100% -ban használnák => az ingatlan sokkal gyorsabban lesz amortizálva.
  • Rugalmasság / lehetőségek az ingatlan használatára. Ideiglenesen nekünk kell használni a lakást? Vendégeink jönnek az ünnepekre, és szeretnék őket elszállásolni? Vagy felújítás folyik a lakásunkban és ki kell költöznünk? Csak leblokkoljuk az Airbnb-naptárban a kívánt dátumokat, és használjuk az ingatlanunkat. Hosszú távú bérlőkkel ez nem lehetséges.

Hátrányok:

  • Idő és idegvesztés az Airbnb ingatlankezelésben, vendégekkel, naptárakkal, foglalásokkal való problémák. Ez áthidalható a könyvben megfogalmazott rendszerezéssel és elvekkel.
  • Problémák a szomszédokkal. Valószínű, hogy eleinte feszültségek léphetnek fel az épületben élő szomszédokkal. A könyv külön szakaszt tartalmaz, amely ezeknek a hátrányoknak leküzdéséről szól. Az Airbnb-ben végzett tevékenységünk teljesen törvényes.

Az ingatlanvásárlási árakról

2008 decemberéig mindenki azt mondta, hogy az ingatlanárak soha nem csökkennek. A 2008 végén, majd 2009-ben lezajlott események mást mutattak. Senki sem tudja megmondani, mi fog történni a jövőben – sem az ingatlanpiacon, sem bármilyen más piacon.

Az egyik kritérium, amely hasznos lehet a helyzet elemzésében, hogy az időpont jó-e a vásárlásra: Van-e nagy optimizmus? Mindenki más vásárol-e? Mindenki úgy véli-e, hogy minden rendben lesz, hogy a gazdaság fejlődni fog, hogy az ingatlanárak tovább növekednek? Uralkodik-e az optimizmus? Ha a válasz „igen”, akkor ez számunkra egy jele annak, hogy nagyon óvatosnak és konzervatívnak kell lennünk. Ilyen helyzetekben a pénzvesztés valószínűsége nagyobb, mint a lehetőségek elmulasztásának valószínűsége.

Másrészről, ha az optimizmus helyett pesszimizmus uralkodik, mindenki aggódik, és a piac stagnálásban vagy korrekcióban van, ez jelzés számunkra, hogy bátrak legyünk és cselekedjünk. Ilyen helyzetekben a pénz nyerésének valószínűsége sokkal nagyobb, mint a veszteség valószínűsége. A fenti két helyzet középpontja a kockázat. A mindenütt jelen lévő optimizmus idején nagy a kockázat számunkra. A mindenütt jelenlévő pesszimizmus idején a kockázat számunkra alacsony.

Milyen apartman alkalmas?

Az évek során számos ilyen típusú kérdést kaptam:

  • Mekkora legyen?
  • Stúdió lehet-e?
  • Lehet-e egy hálószobával?
  • A két hálószoba jobb-e?

A válasz mindig relatív. Azonban nézzük meg a különböző típusú apartmanokat.

További kivonatok:

Média

A média kérdésekben – minden formátumában jól érzem magam. Élő és felvett TV műsorokban vettem részt (a nemzeti televíziók hírcsatornáin, reggeli műsorokban, speciális programokban stb.), részt vettem a Nemzeti Rádió műsoraiban, podcastokban, interjúkat adtam újságoknak és magazinoknak.

A PR-csapatommal való kapcsolatfelvételhez írjanak e-mailt a hi @ nennoff. com címre.

Rólam több információt adó linkek:
www.nennoff.com
Facebook: s.n.nenov
LinkedIn: snenov
Twitter: s_nenov
A könyv Facebook oldala a legfrissebb hírekkel

Ha a könyv témájával kapcsolatos új cikkekről és hírekről szeretne értesítéseket kapni, küldje el e-mail címét!

Vélemények

Stan Airbnb kalandja Bulgáriában kezdődik. A könyvet ott publikálják, nemsokára bestseller lesz a maga kategóriájában. Mondhatni ez a legkelendőbb könyv Bulgáriában. Az eladási mutatók mellett viszont az igazi mutató az, hogy az olvasók szeretik. Rengeteg pozitív visszajelzés érkezett az első pár ezer bolgár olvasótól. Lentebb le is írtunk néhányat. Várjuk a magyarokat!